Een geldig excuus?

20120913-203438.jpg

Boem!
De tuinpoort slaat met een klap open, dochterlief komt thuis. Die fiets wordt aan de kinderglijbaan vast gemaakt en al sloffend met een zware schooltas, komt ze binnen.
Ze ploft op de bank en met een diepe zucht zegt ze: ‘ Mam, ik haat school, weet je wel hoeveel huiswerk we krijgen en al die toetsen’. ‘Mogen we geen leven hebben ofzo? Ik voel een een opmerking aan komen, maar ik slik het toch maar wijs weg. Even laten gaan, denk ik!
Mam, ik ben alweer toe aan vakantie hoor! Wanneer is het herfstvakantie? Net toen ik wilde antwoorden roept ze; ‘ Laat maar, ik wil het niet weten, het duurt toch nog een eeuwigheid!
Net toen ik dacht; ‘ zou ze nou klaar zijn? Roept ze; ‘ En ik moet ook nog ongesteld worden, dat je dat maar weet, dusss als ik boos ben dan ligt het daaraan!

Godzijdank kan ze dat excuus maar 1x per maand gebruiken, dacht ik bij mezelf. Ik breng mijn puber een lekker kopje thee en ga tegenover haar zitten. Ze zit daar al twitterend op haar IPhone, lekker weggekropen onder de plaid op de bank. Kijk nou, 13 jaar jong zo kwetsbaar maar vast overtuigd dat ze zeker al 16 jaar is op, zijn minst! Plots kijkt ze op en kijkt me vragend aan..Ga je mee wat boodschappen halen, vraag ik. oké, maar dan wil ik wel een reep chocolade want je weet het hè mam, ik moet ongesteld worden. Maar gelukkig word ik dat maar 1x per maand, mam. Alsof ze mijn gedachten kon lezen.

In de auto hebben we de muziek hard aanstaan, of eigenlijk, zij zet de muziek hard aan en ik heb eigenlijk niet zoveel keus. Ach, zo blijf ik bij de tijd en begin luidkeels mee te zingen..Al samen zingend zie ik in mijn achterruit een politie opduiken, en ik kijk gauw of ik me aan de snelheid hield. Pfff geluk gehad, hij zwaaide en reed weg. Mam, dat is dus niet cool, je hebt gewoon Fucking sjans met een politieagent, ik blij dat er niemand van mijn vriendinnen erbij is! Sjans met die politieagent?? Schat, die man heeft een helm op en reed achter me omdat ik denk ik iets te hard reed, ik was juist bang dat ik een bekeuring kreeg. Maaam, Je hebt het gewoon niet door, je bent echt blond hoor! Daarbij moet ik je ook elke keer de groeten doen van mijn Engels docent en mijn Gymleraar, weet je hoe Fucking irri dat is? Maar lieverd die ken ik niet eens, probeer ik nog, ik heb ze nog nooit ontmoet of gezien! Nee, jij hun niet maar zij jou wel. Huh, wanneer dan? Vraag ik haar. Toen je me laatst van school kwam halen en je stond te wachten en ik naar je toe liep, de volgende dag wilde ze weten wie jij was. toen vertelde ik dat je mijn moeder was, en nou hoor ik elke keer; Doe je moeder de groeten! Echt dus niet cool.
‘ Nee schat, dat is niet echt “cool” dat begrijp ik wel. Kan ik er iets aandoen, vraag ik ook nog. Ja mam, weleens aan een Burka gedacht! We kijken elkaar aan en beginnen te lachen..heel slim van mijn puber, want tijdens het lachen verteld ze doodleuk dat ze haar Frans SO heeft verpest..en begint dan weer ‘ Hahaha, ja een Burka zou heel goed zijn voor je, Mam.

Na de boodschappen weer thuis, en mijn dochter verdwijnt achter haar IPhone. Ik pak haar agenda en vertel haar, dat ze morgen een SO aardrijkskunde heeft dus even leren..Mam, dat heb ik al gedaan, echt waar. Oké, zeg ik, dan ga ik je na het eten overhoren…gestommel stamp op weg naar haar kamer.

Voordat ze naar bed gaat komt ze me een dikke knuffel geven en verteld me: ‘Je hoeft geen burka hoor mam, ik ben eigenlijk wel trots op je! En sorry dat ik net boos naar boven liep, maar ik moet ongesteld worden en dan weet je het.
En puber zijn, is eigenlijk maar erg lastig hoor. Weet je dat eigenlijk wel, Mam!
Ik wilde eigenlijk zeggen:’ ja schat, ik weet het! Maar ik besloot wederom niets te zeggen en haar een begripvolle blik toe te werpen.

Maar vanaf nu ga ik de datum van haar maandelijkse cyclus toch maar zelf ook bijhouden, om haar excuus niet de hele maand aan te horen, zo blond ben ik dan ook weer niet!

20120913-231219.jpg

Advertenties

3 thoughts on “Een geldig excuus?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s